Csonktaposótól a szárzúzóig – OROS CORNADO adapterek a kukorica betakarítására

Alacsony energiafogyasztás és egyszerűbb, kényelmesebb kezelhetőség mellett szavatolnak hatékony betakarítást és kiváló minőségű szárzúzást az OROS CORNADO kukorica adapterek, amelyek bármilyen kombájnra felszerelhetők – ráadásul az adott gépek színeihez illeszkedve. Bár a külső napjainkban egyre fontosabbá válik a gazdálkodók számára, a lényeg természetesen az, hogy mit is tud egy csőtörő. A CORNADO különböző alap- és opciós megoldásai javíthatják a termelők eredményességét – a legmodernebb gazdálkodási rendszerekben is.

A kombájnfejlesztések törték az utat

A 2000-es évek elejére az Orosházán gyártott kukoricaadapterek korábbi típusai Európa-szerte segítették a gazdálkodókat. Ekkorra tehető, hogy a gabonakombájnok piacán minden korábbinál gyorsabb fejlődés indult be többek között a munkasebesség és a teljesítmény tekintetében. Ez pedig arra sarkallta a magyarországi fejlesztőket, hogy az adaptereik is szintet lépjenek. Mindezt csak erősítette, hogy érezhető volt a gazdálkodók igénye a hatékonyabb zúzásra is.

Ezekre született meg egyfajta válaszként 2007-ben az OROS CORNADO adapterének őse, aminek évekig tesztelt változata 2010-től vált elérhető a piacon. Az alapelvek egyértelműek voltak: az új eszköznek összecsukhatónak kellett lennie, nagy betakarítási sebesség mellett nagy teljesítményt szavatolnia, de mindezt a lehető legkisebb energia-igénnyel, miközben a szárzúzásban is előre lépésre volt szükség.

A fix vázas OROS CORNADO adapterek mostanra 6, 8, 9, 12, 16 és 18 soros kivitelben rendelhetők, 50,8 centi, 56, 70, 76,2, 80, illetve 96,5 centiméteres sortávval, az összecsukható változatok pedig 6, 7, 8, 9 és 12 soros méretben elérhetőek szintén széles sortáv-választékkal. Mindezeket a vevői igények alakították ki, hiszen a további fejlesztések, finomítások során a mérnökök minden esetben a szántóföldi tapasztalatokra hagyatkoztak. A legtöbb tapasztalatot ugyanis az szerzi az adapterekkel, aki szezonban napi szinten használja azokat.

A hatékonyság a részletekben (is) rejlik

Míg a korábbi típusok 6-8 kilométer/órás sebesség mellett takarították be a kukoricát, a jelenleg piacon lévő CORNADO adapterek akár 15 kilométer/órás tempóra is képesek úgy, hogy a szárzúzás sem lesz rosszabb minőségű.

Szintén komoly előrelépést jelentett, és mindmáig fontos tulajdonsága az OROS adaptereknek, hogy jelentősen csökkent azok karbantartás-igénye. Míg korábban mindennapos karbantartás kellett az eszközöknek, mostanra elég egy szemrevételezés, és a szezon előtti felkészítés, kötelező karbantartás.

A CORNADO adapterek hidraulikus törőlécállítással rendelkeznek, ami nagyban hozzájárul a kényelmes és hatékony munkavégzéshez a gépkezelő ugyanis a kombájnfülkéből végezheti el a szükséges beállításokat az adott táblához, kukorica-állományhoz igazodva.

Ha kifejezetten magas, esetleg megdőlt az állomány vagy a növények nagyon kihajlanak, akkor az oldalmagasítás segít beterelni a kukoricát az adapter síkjába. Ez lehet egy szárterelő oldalmagasítás, de a csőtörők akár a hidraulikusan meghajtott forgó sorválasztókkal is szerelhetők, ami egy csiga segítségével kíméletesebb csőmentést tesz lehetővé.

De hasonló célt szolgál a csőmentő gumilemez is, ami különösen a nagyobb munkasebesség mellett hasznos opció: a kiegészítő ugyanis megakadályozza, hogy a csövek véletlenül se pattanjanak ki az adapterből.

Az adapter minden egyes sorát biztonsági kapcsolóval látták el, tehát a gép védett a túlterhelés ellen. Lekapcsolás esetén az egész csőtörőt újra kell indítani, ilyenkor az automatikusan leállított sor is rögtön újra működésbe lép. Extrém esetekben - mint például egy bicikliváz vagy hasonló akadály - természetesen a gépkezelőnek be kell avatkoznia, de egy átlagos, állomány miatti túlterhelésnél a fülkéből szintén megoldható a probléma. A fejlesztők szerint ugyanakkor ez utóbbi rendkívül ritka, hiszen a kezdeti állapotokhoz képest az évek során emeltek a biztonsági kapcsolók nyomatékán, hogy a legmagasabb betakarítási sebesség és a magas hozam mellett is folyamatos betakarítás történjen.

Szárzúzás a legmagasabb szinten

A betakarítás során sarkalatos kérdés, hogy mekkora tarló marad a kombájn után. A CORNADO szárzúzója ideális esetben 5,5 centiméteres darabokra aprítja a kukoricaszárat, ami rendkívül hatékony, ám a munkája után a földből kiálló szármaradvány hegyes, szinte lándzsaszerű, ami nem kedvez a traktorgumiknak a további munkák során. A csonktaposó azonban megtöri ezt a talpon maradt részt, és lefekteti, hogy az ne okozhasson sérüléseket a továbbiakban. Ha megnézzük a gumik árait, akkor kijelenthető, hogy ez az opció rendkívül gyorsan vissza tudja hozni az árát!

A csonktaposó egyébként különösen fontos lehet az egyre nagyobb figyelmet kapó regeneratív gazdálkodási módszerek során is, például a no-till esetében, ahol a szármaradványokat nem forgatják és keverik be. A csonkok eltűntetése így a kombájn feladata, ahogy az is, hogy az aprított részek minél nagyobb borítást biztosítsanak a talajfelszínen, fokozva ezzel a talajéletet, ami aztán gyorsítja a lebomlást, hogy a következő direktvetésnél a szármaradvány már ne okozzon gondot. Az 5,5 centiméteres darabnak köszönhetően ráadásul akár konvencionális, akár regeneratív technológia mellett csökken a tél folyamán életben maradó kártevők, például kukoricamolyok száma. Ehhez persze némi fagyra is szükség van…

A zúzás hatékonyságának növelésében nagy segítség lehet a talajkövető használata is. A kombájnfülkéből ugyanis nehéz érzékelni, szemre beállítani, hogy mekkorák maradjanak a csonkok. A fenthagyott szármaradvány méretét ugyanis az adapter magasságával szabályozhatjuk. Az opciósan elérhető elektromos szenzorok automatikusan tartják a tarlómagasságot, így a gépkezelőnek nem kell erre is figyelnie, foglalkozhat a konkrét betakarítással, miközben biztosan ideális tarlót hagy maga után.

A sorkövető szintén jelentősen csökkenti a gépkezelő leterheltségét, és hibák sorát küszöbölheti ki. Ennek segítségével a kombájn mindig a kukoricasoron halad - automata kormányzás segítségével.

Viszonylag új opció az OROS kínálatában a tarlólámpák felszerelése (John Deere, New Holland és Claas kombájnokra). Az éjszakai betakarításhoz LED reflektorokat ajánlanak, amelyek a területet előre és hátra is megvilágítják, de láthatóvá teszik a szemszállítót is.

Az OROS CORNADO természetesen univerzális adapter, tehát minden kombájntípusra felszerelhető, méghozzá egy felszerelő betét segítségével. Gyorscsatlakozású, tehát nincsen szükség minden esetben órákat eltölteni a csőtörő felcsatolásával.

Kukorica adapter napraforgóban

A CORNADO kukoricaadapter egy napraforgó betét segítségével átalakítható a másik kultúra betakarítására, ám a gyártó ezt csak kisebb gazdaságok számára ajánlja, ahol évente mintegy 50-100 hektár levágására van szükség. A szemveszteség ugyanis alaphelyzetben nem összehasonlítható például a SUN adapterekkel.

A kukorica csőtörők időszakos átalakításának hagyománya van, hiszen a tsz-ek idején rendszeresen kaszapengéket hegesztettek a vágóasztalokra. Bár a megoldás ötletes volt, és működött is, az OROS szakemberei komolyabb megoldást akartak nyújtani a napraforgószár elvágására, és a tányér asztalra juttatására - mindezt pedig le- és felszerelhető módon.

Ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mint egy napraforgó-adapter megvásárlása. A CORNADO mintegy tizedakkora összegből átalakítható, mint amennyibe egy SUN adapter kerülne.

Előnyként említhető, hogy ezzel a megoldással a teljesen megdőlt, szinte földön fekvő termés is betakarítható, amire egy napraforgó-adapter nem lenne képes - főleg szárzúzós kivitelek esetében. A kukorica adapter viszont lerakható a földre, ám ebben az esetben a szakemberek a zúzó kikapcsolását ajánlják, amivel tovább csökkenthető a szemveszteség.

Általánosságban elmondható, hogy a napraforgó betét hatékonysága annál jobban csökken, minél könnyebben esnek ki a szemek a tányérból. Ha a betakarítást sikerül időben elvégezni, a művelet hatékony lesz. Ettől függetlenül nagyobb területen, a rugalmasság érdekében a módszer nem képes kiváltani például a SUN napraforgó-adapter hatékony és pontos munkáját.

Gribek Dániel

© Linamar Hungary Zrt. OROS Division All Rights Reserved.

RÖVIDEN RÓLUNK...


KAPCSOLAT


KÖZPONTI IRODA

Linamar Hungary Zrt. - OROS

5900 HUNGARY - Csorvási út 27.

 Telefon: +36 68 514 600

 Fax: +36 68 514 692

 Email: oros@linamar.com